Modelistlik Kursu

Hazır giyim sektörünün asli taşlarından birini teşkil eden modelist elemanın özelliklerinden bahsedeceğiz. Öncelik ile modelist olmak amacıyla iyi bir modelistlik kursu eğitimi alarak bu mesleğe ilk aşaması atabilirsiniz. Bazı meslekler vardır, usta-çırak teması ortamında zanaatkâr olabilir, birtakım işlerde ise akademik eğitim alınarak sanatkâr olunabilir. Fakat modelistlik mesleğinde hal biraz farklıdır. Modelistlik sanatını elde etmek amacıyla kesinlikle bir eğitim alınması gerekir. Çünkü bu mesleği başka mesleklerden ayıran en asli fark “hesaba dayalı ve hata toleransı” olmamasıdır. Bir modelistin hazırlamış bulunduğu kalıpların yanlış olması binlerce metre kumaşın heba olması manasına gelir. Bu yüzden firmalar profesyonel bir eğitim almış kalifiye modelistleri istihdam etmek isterler.

Modelist Nasıl Olunur?
Ülkemizde modelist mesleği üstüne rastgele bir üniversite bulunmamaktadır. Modelist ünvanı alabilmek amacıyla ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığından yetki alan bir kursa giderek evvelce eğitim, sonra da modelistlik sertifikası almanız gerekir. Sonuç olarak  modelist ünvanına sahip olursunuz. Bu madalyonun görünen yüzüdür. Esasen bu modelist sertifikasının yanında iyi bir eğitim görmüş olmanız gerekir. Nasıl ki halk arasında ehliyet araba kullanmaz deyimi modelistlik mesleğinde de geçerlidir. Yani modelistlik sertifikası ile mesleki yetkinliğiniz de iyi olması gerekir. Size tavsiyemiz ilk olarak eğitim almaya karar vermeden evvelce en iyi modelistlik kursu ve öğretmeni iyi araştırmanız da yarar var.

Modelistlik Kursu Amacı Nedir?
Hazır giyim pazarında aktif olarak vazife alacak olan modelistlere: 

Kalıp hazırlamanın önemi ve yeni tekniklerle program alışkanlığını,
Geleneksel çizgilere sahip olan giysileri modelleyebilecek beceriye sahip olmalarını,
Giysi kalıpları hazırlamalarını sağlayarak, bunları şablona dönüştürebilmelerini ve serilemesini yapmalarını,
Kalıpların kumaşa doğru şekilde yerleştirilmesini,
Mümkün olan en kısa sürede kaliteli üretim ve işin saatinde teslim edilmesi gerektiğini,
İnsan ilişkilerinin olumlu yönde geliştirilmesini,
Hazır giyim pazarında nitelikli iş kuvveti sağlamak hedefiyle modelistlik kursunda ayrıntılı olarak verilere yer verilir.
Ayrıca modelistlik mesleğinin bütün detaylarıyla kavranabilmesi amacıyla, izlenim ve araştırma metodunun yanı sıra uygulayarak öğretme sistemi uygulanır.
Modelistlik Kursunda Neler Öğretilir?
Modelistlik kursu eğitimleri uzun süreli eğitimler arasındadır. Modelist eğitimlerinde teroik eğitimden çok, programlı eğitime vakit harcanır.

Bazı husus başlıkları;

Vücut çeşitleri ve kumaş çeşitlerini öğrenme,
Model programlı olarak, etek, elbise, pantolon, kol kalıp çıkarma metodları,
Bedene Takılan ve Bedenden çıkan bütün yaka türleri,
Föy hazırlama,
Drapaj,
Bilgisayarda kalıp hazırlama ve serileme işlemleri.

Bir modelist; vatan içi ve vatan dışı, yerli ya da yabancı markaların kadın, erkek, çocuk ve bebek amacıyla iç ve dış giyim amacıyla kalıpları çıkartır. Aynı vakitte dikime hazır duruma getirilerek üretime sürat kazandırır. Bu da modelistlik yapan bir bireyin sorumluluğunun ne kadar mühim bulunduğunun göstergesidir. Eğitim sırasında kuramsal olarak öğretilen bulguların yanı sıra; model dikiminden pastal atma tekniklerine kadar bütün detaylar modelist adaylarına atölyede de programlı olarak öğretilir. Bu sayede modelistlik kursuna devam ederken, tekstil pazarında büro kısmına hakim oldukları kadar üretim seksiyonuna de son derece hakim olacak bilgilerle donatılmış olurlar.

Modelistlik Kursu Sayesinde Yeteneklerinizi Keşfedeceksiniz

            Kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan kıyafetlerin mükemmel şekilde meydana çıkartılmasını gerçekleştiren modelist, bugünümüzde her koşulda mesleğini icra edebilecek şahıslar arasındadır. Hem keyifle hem de üreterek çalışabileceğiniz modelistlik mesleği, her giysinin uluslararası standartlara ideal şekilde kalıbının hazırlanmasını ve dikime hazır duruma getirilmesini gerçekleştiren bir uzmanlıktır. Bu uzmanlığın öğretildiği modelistlik kursu sayesinde, tekstil dünyasının büyülü kapıları eğitimi alanlar amacıyla sonuna kadar aralanmaktadır.

Modelistlik Kursu Fiyatları
Modelistlik kurs ücretleri alttaki faktörlere göre değişiklik gösterir;

Eğitim süresine göre,
Modelist öğretmenin kalitesine göre,
Modelistlik kursunun kalitesine göre,
Verilecek olan eğitimin manüel ya da bilgisayarlı modelistlikolup olmadığına,
Eğitim veren kurumun devlet ya da özel olmasına,
Sınıf kontenjan sayısına göre değişiklik gösterir.

Yorumlar